Erik Dahlbergh (1625–1703), född i Stora Gråmunkegränd i dagens Gamla stan, är den förste stora skildraren av Stockholm i bild.
Med det topografiska planschverket Suecia antiqua et hodierna avsåg han att skildra alla Sveriges sevärdheter av betydelse.
Bilderna från stormaktstidens huvudstad intar en rangplats i verket.
Med ett fyrtiotal gravyrer och hundratalet förberedande handteckningar har Dahlbergh efterlämnat den första mer systematiska bildsviten över ett förgånget Stockholm.
Gravyrens fullständiga titel i svensk översättning: Den lysande och utmärkte herr greven och kungliga rådet Karl Pipers palats i Stockholm.
Om du vill använda konstverket som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange konstnär och år. Du ska också alltid ange var originalkonstverket finns. Om du använder beskrivningen av konstverket som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4717 Hämtad 2023-06-12.
Konstnär
Aveelen, Johannes van den, (1655-1727), Dahlbergh, Erik (1625–1703)
Skapad
1702
Utgiven av
Kungliga biblioteket
Objekt-ID
Kungliga biblioteket
KoB Dahlb. I:49 Ex. I
Om du har frågor om konstverket ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har originalet. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.