Erik Dahlbergh (1625–1703), född i Stora Gråmunkegränd i dagens Gamla stan, är den förste stora skildraren av Stockholm i bild.
Med det topografiska planschverket Suecia antiqua et hodierna avsåg han att skildra alla Sveriges sevärdheter av betydelse.
Bilderna från stormaktstidens huvudstad intar en rangplats i verket.
Med ett fyrtiotal gravyrer och hundratalet förberedande handteckningar har Dahlbergh efterlämnat den första mer systematiska bildsviten över ett förgånget Stockholm.
Gravyren här visar drottning Kristinas triumfbåge i gravören Jean Marots provtryck från 1667. Triumfbågen restes till Kristinas kröning 1650 på det som idag är Gustav Adolfs torg. Byggnaden var tillverkad av trä och duk och dekorerad med erövrade fanor och baner.
Triumfbågen stod fram till hösten 1663 eller våren 1664.
Om du vill använda konstverket som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange konstnär och år. Du ska också alltid ange var originalkonstverket finns. Om du använder beskrivningen av konstverket som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4717 Hämtad 2023-06-12.
Konstnär
Marot, Jean (ca 1619-1679), Dahlbergh, Erik (1625–1703)
Skapad
1667
Utgiven av
Kungliga biblioteket
Objekt-ID
Kungliga biblioteket
KoB Dahlb. I:29 Ex. I
Om du har frågor om konstverket ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har originalet. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.