Illumination i augusti 1791 till ära av konungens hemkomst från Aachen. Oljemålning av Pehr Hilleström.
Bildkonst
Konstnär: Hilleström, Pehr (1733-1816). Stadsmuseet i Stockholm

Orangeriet i Kungsträdgården (Vauxhallen), illuminerad vid Borgerskapets fest den 21 augusti 1791 med anledning av Gustav III:s hemkomst från Aachen

Oljemålning på pannå målad 1791 av Pehr Hilleström (1732-1816). Målningen är inte stor, bara 45,5 cm hög och 59 cm bred och avbildar en maskeradfest i Kungsträdgården där orangeriet – kallad Vauxhallen – dekorerats med hundratals lyktor. Anledningen till festligheten var Gustav III:s hemkomst från vistelse i Aachen.

Pehr Hilleström har målat en specifik händelse som Stockholms-Tidningen rapporterade om den 25 augusti. Tusentals stockholmare hade samlats i och kring Vauxhallen som omvandlats till balsal med orkester och fri utskänkning av drycker. I tidningen beskrivs utsmyckningen: "invändigt decoreradt med målade Arcader och Pilastrer i smak af Raphaels Lager i Vaticanen". I ljuskronorna brann 700 vaxljus och fasaden mot trädgården var illuminerad med 5000 lampor och marschaller. 

Framför orangeriet står små grupper av människor, och trots att de syns som silhuetter kan man ändå skönja att några av dem bär skråpuk (mask).

Hilleström var en väldigt produktiv konstnär. Många av verken var beställda av hovet eller privatpersoner men Hilleström sålde också ”över disk” på den nya och öppna konstmarknaden. För att sälja sina målningar annonserade han i dagstidningar och man kunde besöka och handla i hans ateljé som låg mellan Mariatorget och Maria kyrka på Hornsgatan.

Just den här tavlan skänkte han dock till sin vän Carl Michael Bellman. På målningens baksida står med tusch: "Förärd åt min Wän Herr Hof Secreteraren Carl Mikael Bellman af Hilleström". Bara två månader senare hade Bellman hunnit skänka målningen vidare till sina välgörare familjen Westman, och under Hillströms anteckning kan man läsa: "Af mig tillbaka förärd Fru Elisabeth Westman och Dess kära Man Herr Abraham Westman, CM Bellman den 14 october 1791". 

Abraham Westman var en av Stockholms mest välbärgade personer vid den tiden. Han kallades "Bryggarkungen" och var ålderman i bryggarskrået.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad