Ett tvåvåningshus intill ett vattendrag är antänt. Människor arbetar febrilt för att släcka branden och förtvivlade människor gestikulerar.
Bildkonst
Konstnär: Hilleström, Pehr (1733-1816). Stockholms stadsmuseum

Branden vid Roslagstorg

Konstnär: Hilleström, Pehr
Material och teknik: Olja på duk
Mått i mm: 780X640

Denna målning visar en brand i ett stenhus intill ett vattendrag. Det är natt, himlen färgas röd av de uppflammande lågorna från det redan nedfallna taket på den övertända byggnaden. I förgrunden ses en grupp människor som gestikulerar vilt, en kvinna vänder sig bort i förtvivlan och mannen bakom henne slår ut med armarna i en uppgiven gest.

Paret i förgrunden är dyrbarare klädda än de övriga. Hon bär en klänning typisk för den gustavianska tiden: djupt dekolletage, smal getingmidja och vid kjol. Mannen har en röd rock och peruk. 

Intill den brandhärjade byggnaden har brandmanskapet samlats. De gör verkningslösa försök att släcka elden genom att spruta vatten mot lågorna. Närmast kajen finns ett staket och pålar skjuter ned i vattnet. En trappa leder ned till en liten brygga. Elden lyser upp vattenytan och kastar varma ljusdagrar åt fasaden och gruppen av människor. 

Titeln anger Roslagstorg (nuvarande Eriksbergsplan) som låg i södra änden av en grund sjö kallad Stora Träsket eller Träsksjön. Roslagstorg var en marknadsplats där Roslagsbönderna sålde sina varor. Vattendraget i bilden är Rännilen som var resterna av en farbar vattenled som förband Brunnsviken med Nybroviken. Sträckningen motsvarar nuvarande Birger Jarlsgatan. 

 


 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad