Målgång i 10 000 meter gång. En fotograf står vid mållinjen och en vitklädd löpare är på väg fram på banan inne på Stockholms stadion
Målgången i 10 000 meter gång. Foto: Axel Malmström, Stadsmuseet i Stockholm

OS i Stockholm 1912

År 1912 hölls de olympiska sommarspelen i Stockholm. OS i Stockholm har gått till historien som "solskensolympiaden" eftersom det var vackert och varmt väder under nästan hela den månad som spelen pågick.

Både kvinnor och män tävlade

År 1912 deltog 2 490 män och 57 kvinnor i tävlingarna. Detta var de tredje olympiska spelen där kvinnor fick tävla. I Aten 1896 var endast manliga tävlande välkomna. 

Greta Johanson tävlade i simhopp för Sverige. Hon vann tävlingen i raka hopp 1912. Därmed blev hon den första svenska som vann en olympisk guldmedalj. Greta Johansson var född på Kungsholmen. Hon utvandrade till USA året efter att hon vunnit OS-guld i Stockholm.

Den välorganiserade "solskensolympiaden"

Idag är OS ett enormt stort arrangemang. 1912 var det ett betydligt mindre projekt, med färre deltagare, färre grenar och mindre pengar. Det krävdes ändå mycket planering och organisation för att genomföra ett lyckat OS. "Solskensolympiaden 1912" lyckades både med planeringen och vädret - nästan allting gick som det skulle.

Stockholm förstod att staden skulle få mycket uppmärksamhet och många besökare. Inför spelen trycktes ett informationshäfte upp på flera språk. Där hittar besökaren information om tävlingarna och det nya Stockholms stadion, men också om de ljusa svenska sommarnätterna, bästa resvägarna hit från kontinenten och om olika turistmål i Sverige. 

Maratonloppet och "japanen som försvann".

Maratonloppet gick från Stadion ut till Sollentuna kyrka och tillbaka igen, med målgång på Stadion. Det var den enda dagen under spelen då Stadion var helt fullsatt (22 000 personer). Enligt den officiella redogörelsen för OS kantades OS-banan av tiotusentals personer. 100 poliser och 300 militärer var utplacerade längs banan och såg till att den hölls ren från bilar.

Av de anmälda 98 löpare startade bara 68 stycken, och exakt hälften kom i mål. Det berodde på den extrema värmen, med uppgifter om upp till 32 grader i skuggan. En portugisisk löpare kollapsade på grund av vätskebrist och dog på Serafimerlasarettet dagen därpå.

En japansk tävlande bröt loppet i Rotebro och blev bjuden på saft i en villaträdgård. Sen tog han tåget till Stockholm och reste hem till Japan utan att anmäla för funktionärerna att han hade brutit. Det gav upphov till historien om "Japanen som försvann". Sydafrikanen Ken Mc Arthur vann maratonloppet.

Den japanske maratonlöparen försvann alltså inte, men det gjorde en hel del annat - framför allt paraplyer och promenadkäppar. Polisen förde anteckningar över det mesta som hände vid områden kring stadion under OS. 

Tävlingarna

Vi känner igen en hel del av OS-grenarna från 1912. Fotboll, tennis och brottning ingår fortfarande i programmet, till exempel. Dragkamp är inte längre med i OS, däremot. Och ingen lär heller få medalj i grenen "mamma till sex deltagare". Charlotte Wersäll fick den medaljen för sin (och sina barns) insats i OS 1912.

Prisutdelningarna

De högtidliga prisutdelningarna med konung Gustav V tog också plats på den nybyggda olympiska arenan Stadion. Det är värt att notera att det är kungen som står på ett upphöjt podium och inte pristagarna som idag.

Bland priserna i fem- och tiokamp ingick, förutom medaljer och kransar, en stor bronsbyst av Karl XII och ett vikingaskepp, helt i linje med tidens nationalromantiska anda.

Jacobus Franciscus "Jim" Thorpe vann guld i både femkamp och tiokamp vid de Olympiska spelen i Stockholm 1912. Förutom medaljer och lagerkransar fick Thorpe mota två stora vandringspris för sina segrar.  I Tiokamp en vikingabåt från den ryske tsaren och från Sveriges kung Gustaf V en byst av Karl XII för segern i Femkamp. 

Året därpå tvingades Jim Thorpe att lämna tillbaka sina priser. Han hade drabbats av dåtidens stränga OS-regler som sade att bara amatörer, som inte tjänade några pengar på sin idrott, fick vara med och tävla.

Stockholms stadion - en nationalromantisk idrottsborg

Stadion ritades av arkitekten Torben Grut och byggdes under åren 1910-1912 som huvudarena för de olympiska sommarspelen i Stockholm 1912. Stadion är byggd i nationalromantisk stil. Arkitekturen ska föra tankarna till dåtidens syn på den svenska historien och traditionella byggnadsmaterial.

Den ursprungliga planen var att bygga ett stadion i trä, som kunde rivas när OS var slut. Torben Grut fick stöd för sin idé att bygga en arena som skulle stå kvar. Tanken var att knyta ihop olympiastadion, Östermalms Idrottsplats, Lilljansskogen och Gymnastik- och idrottshögskolan till en sammanhängande idrottspark.

Idag är Stockholms stadion skyddat som ett av Stockholms läns byggnadsminnen. Arenan används fortfarande, både till idrott och för konserter. Fram till 2013 var Stockholms stadion hemmaarena för Djurgårdens idrottsförenings fotbollslag. Idag är det endast damlaget som regelbundet använder Stadion. Mellan 1967 och 2015 var Stadion tävlingsarena för DN-galan. 2015 bytte tävlingen namn till Stockholm Bauhaus Athletics. Sedan 2010 ingår friidrottstävlingen som en del av Diamond League.  

1987 spelade Eurythmics på Stockholms stadion, Det var den första konserten som hölls där. Rolling Stones satte publikrekord när de spelade på Stadion 1995. Då var 35 200 personer där för att se och lyssna på dem.

Uppdaterad