Illustrerat försättsblad till boken "Nya Stockholm"
Text
Författare: Lundin, Claës (1825-1908). Stadsmuseet i Stockholm

Nya Stockholm / af Claës Lundin

Författaren till denna bok, Claës Lundin, arbetade som journalist vid Stockholms Dagblad. Där skrev han artiklar om Stockholm. Det var därför som han blev engagerad av August Strindberg som medförfattare till boken Gamla Stockholm.

Men Nya Stockholm skrev han helt själv. I övriga Europa gavs det ut böcker om städer, där dess invånare och typiska företeelser skildrades, med många illustrationer. Engelsmannen John Jesses London: its celebrated characters and remarkable places från 1871 är ett exempel. Intresset för etnologi (folklivsskildring) var stort på 1800-talet. Man ville dokumentera och beskriva människors verksamheter. Det här var alltså ett bokprojekt som låg i tiden.

Lundin skriver här om de flesta samhällsområden som man kan komma på. 1880-talet var en mycket tacksam tid att ta sig an eftersom utvecklingen gick fort och man kunde verkligen se skillnader från bara några decennier bakåt. Lundin jämför mycket riktigt dagens förhållanden med gamla tider. Jämförelsen utfaller nästan alltid till nutidens (alltså 1880-talets) fördel.

Här kan du läsa boken i sin helhet. Pdf-dokumenten är uppdelade kapitelvis. I början finns författarens förord och innehållsförteckning. I slutet finns ett ordregister. De olika kapitlen är även inlagda separat i Stockholmskällan. De är försedda med ämnesord så att man kan hitta dem, beroende på vilket ämne man är intresserad av.
752 sidor. Illustrerad.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad