Film & rörlig bild
Upphov: Stockholms stadsmuseum. Kungliga biblioteket

Bland hantverkare i Stockholm: Bageri (1939)

Under 1930-talet gjorde Stockholms stadsmuseum en serie filmer med titeln Bland hantverkare i Stockholm. Syftet med filmerna var att skildra traditionella hantverk och dokumentera dem för eftervärlden.

Den här filmen är från 1939 och spelades in på Stockholms Bageri AB som låg på S:t Paulsgatan 22. Filmen visar hur bagarna arbetade i ett hantverksbageri under 30-talet, allt från att mjölet siktas fram till att de nygräddade bröden transporteras till brödbodarna. Nedan följer en detaljerad beskrivning av de olika arbetsmomenten:

"Källare, där ägg synas och läggs i vattenglas. Wienerbageriet. Degen kavlas ut och läggs på en plåt. Mjölsäckar hissas upp på en vind. Mjölet siktas. Svenska bageriet, där bagare bakar bullar. Franska bröd rivs för maskin. Mjölk blandas med jäst. Degen formas till limpor. Skrädda kakor slås upp. Tyska bageriet. Kaffebröd slås upp. Jäsrummet. Brödet förs på plåtställningar på hissar till ugnarna. Bröden bestryks, plåtarna bärs bort. Bilar kör ut bröd från bagerigården. Bageriets egen brödbod vid S:t Paulsgatan med marmorbänk och kakelugn. Vedupplag på gården. Bagare bär in ett lass långved och lägger veden i ugnen för nästa morgons bak." (Texten är hämtad från Svensk mediedatabas (SMDB).

Filmen saknar ljud.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad