På Björkhagens ungdomshotell fanns strikta regler för vad som var tillåtet. Till exempel fick ungdomarna inte dricka alkoholhaltiga drycker i de allmänna utrymmena eller ha nattgäster utan föreståndarens tillåtelse.
Husdjur var inte tillåtna, inte heller kokplattor eller kaffebryggare. Och om man var borta från ungdomshotellet i mer en 7 dygn, måste det anmälas till föreståndaren.
Stiftelsen Hem för Ungdom startade 1945 och drev så kallade hotellhem för ungdomar. Verksamheten kan liknas vid kollektivhus, med vissa gemensamma aktiviteter.
För att få bo på ungdomshotellen skulle man vara minst 15 år och högst 25 år. De ungdomar som kunde få plats skulle vara skötsamma och kunna visa det genom betyg och intyg från skola och arbetsgivare.
Till de flesta ungdomshotell hörde en restaurang. För att ungdomarna skulle få goda matvanor var det tvång på att köpa matkuponger som lades på hyran. I hyran ingick också städning och tvätt.
Stiftelsen Hem för Ungdom var verksam mellan åren 1945-1980. Under den tidsperioden fanns det ungdomshotell i bland annat Björkhagen, Gubbängen, Hägersten, Hässelby, Tumba och Enskede.
Den övre åldersgränsen på 25 år luckrades succesivt upp och försvann helt 1972. Då ändrades namnet från ungdomshotell till bostadshotell.