Tre Stockholmspionjärer i uniform.
Foto
Upphov: Okänd. Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

Tre Stockholmspionjärer i uniform.

Bilden visar tre pojkar som bär pionjäruniform bestående av brun kakiskjorta med röd sovjet-stjärna på armen och en röd pionjärslips.

Den tillhörande båtmössan har två av pojkarna under armen. Den sista pojken blåser i en trombon. Arbetarbarnens förbund, även kallade pionjärerna, var det kommunistiska ungdomsförbundets barngrupper mellan 1925 och 1934. Bilden är hittad i förbundets tidning Den Unge Kamraten nr. 10-11 1925. Bilden är en del av en artikel som rapporterar om att pionjäravdelningar i Stockholm har haft invigningsfest för förbundets nya uniformer. På pionjäravdelningen Spartacus på Södermalm firades uniformen ”högtidligt” den 11 oktober 1925 i Södra Folkets Hus med tal och sång.

Uniformen skulle vara så billig som möjlig så att alla arbetarbarn kunde ha möjlighet att skaffa sig en men trots det skulle inte uniformen vara ett krav för medlemskap i förbundet. Uniformen skulle inte heller ses som en paraduniform som endast skulle bäras på demonstrationer utan den skulle snarare vara ett igenkänningstecken för pionjärerna. Den röda pionjärslipsen skulle bäras med stolthet både på demonstrationer och i skolan. Genom att barnen bar slipsen i skolan skulle de visa upp sig och sprida pionjärrörelsens budskap vidare och även motarbeta scoutrörelsen.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad