Teckning av Hjalmar Pettersson i Den Unge Kamraten 1928
Foto
Fotograf: Pettersson, Hjalmar. Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

Teckning av Hjalmar Pettersson i Den Unge Kamraten 1928.

Bilden visar en teckning ur en tidning där en pojke i pionjärslips som håller i ett plakat med texten ”Bort med religionsundervisningen” blir våldsamt gripen av två stora poliser. Den ena polisen lyfter upp pojken medan den andra drar i plakatet. Bakom en av poliserna står en liten figur och puttar på, den har en hatt som det står ”Social-demokraten” på. Bildtexten lyder ”Socialdemokraten spelade rollen som den pådrivande kraften vid polisövergreppet mot pionjärerna i Stockholm den 1 maj 1928.”

Teckningen syftar på när en pionjärpojke greps under första majdemonstrationen 1928. Han bar på ett standar med texterna ”Skolans skiljande från kyrkan” och ” Bort med religionsundervisningen” på. Det blev mycket skriverier om detta i de kommunistiska tidningarna Folkets Dagblad Politiken, Stormklockan och Den Unge Kamraten. Stormklockan och Den Unge Kamraten anklagade den socialdemokratiska tidningen Social-demokraten för att ha orsakat gripandet då händelsen föranleddes av en artikel i tidningen. I artikeln som publicerades i Social-demokraten någon vecka innan första maj skrivs det om hur pionjärer driver politisk propaganda bland skolbarn och hur förbundet bör ses som en samhällsfara.

I de kommunistiska tidningarna beskrivs gripandet som brutalt och orättvist. Gripandet ses som en ”måttlös hets” vilket grundade sig i en ”borgerlig fientlighet” mot Arbetarbarnens förbund, i vilket pojken var medlem i.

Pionjären i fråga kommenterar själv händelsen i en artikel i nr 6–7 av Den Unge Kamraten 1928 och menar att han inte hade gjort något fel utan endast gick i demonstrationståget och sjöng med sina vänner. Poliserna tog honom till polishuset på Kungsholmen där han fick svara på frågor om sin familj och om Arbetarbarnens förbund. Standarbäraren betonar att händelsen inte ska skrämma pionjärerna utan det ska motivera dem till att driva förbundets frågor ännu mer.

Det ser inte ut som att Social-demokraten kommenterar händelsen efter första maj trots att de blev anklagade för att ha varit orsaken till gripandet.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad