Fem pionjärer i pionjäruniform under en första majdemonstration på Gärdet.
Foto
Upphov: Okänd. Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

Fem pojkar i pionjäruniform.

Bilden visar fem pojkar från Arbetarbarnens förbund i pionjäruniform bestående av brun kakiskjorta med sovjet-stjärna, båtmössa och en röd pionjärslips.

Arbetarbarnens förbund, även kallade pionjärerna, var det kommunistiska ungdomsförbundets barngrupper mellan 1925 och 1934. Ibland har pionjärerna kallats för ”de röda scouterna”. Pionjärerna såg sig själva snarare som en motkraft mot den dåvarande scoutrörelse som enligt dem var en ”fascistiskt” betonad rörelse som uppfostrade arbetarbarn in i borgerligheten och deras ”nationalistiska fosterlandskänsla”. De menade till exempel att scoutläger anordnades för att förbereda barnen inför kommande krig. Arbetarbarnens förbund skulle bland annat motarbeta scoutrörelsen genom att införa lekar med en ”proletär tendens” såsom leken ”Strejken”. Den gick ut på att undvika bli tillfångatagen av arbetsköparen under en påhittad strejk.

Trots den illvilja som Arbetarbarnens förbund hade mot scoutrörelsen ansåg de att det ändå fanns något att lära från scouternas metoder och upplägg. Pionjärerna skulle bland annat lära sig hur scouterna upprätthöll disciplin, innehållet i scoutlagen samt hur läger organiserades.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad