Fotomontage på Gunnar Ohlsson från Arbetarbarnens förbund och en banderoll från Den Unge Kamraten 1929.
Foto
Upphov: Okänd. Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

Ett fotomontage ur Den Unge Kamraten 1929.

Bilden är ett fotomontage ur maj-numret av Den Unge Kamraten 1929. I förgrunden står Gunnar Ohlsson på en talarstol i pionjäruniform och i bakgrunden syns en banderoll med orden ”Bort med religionen i skolan”. Fotomontagets bildtext lyder ”Kamrat Gunnar Ohlsson talar till arbetarbarnen om sina intryck i Sovjetunionen”. Bilden på Gunnar Ohlsson är tagen under en första majdemonstration på Gärdet i Stockholm. Den är inklippt över bilden på demonstrationståget med banderollen.

Arbetarbarnens förbund, även kallade pionjärerna, var det kommunistiska ungdomsförbundets barngrupper mellan 1925 och 1934. Den Unge Kamraten var förbundets tidning som riktade sig till arbetarbarnen. Det var barnen som både skulle skriva, sälja och läsa tidningen. Tidningen innehåller både korsord och klur men även artiklar om både svenska pionjäravdelningar samt om internationella motsvarigheter till förbundet.

Arbetarbarnens förbund var en del av en internationell kommunistisk pionjärrörelse medavdelningar i länder som Sovjetunionen, Tyskland, England, Kina, USA, Norge, Danmark och Finland. Pionjärerna från de olika länderna samlades på internationella konferenser, framför allt i Moskva, för att diskutera rörelsens syften, metoder och framtid.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad