Brev med äskande om bidrag från stadens kommitté för statslösa flyktingar år 1946
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Statslöst flyktingpar ber om hjälp

"Den 15 september skola vi resa till Tyskland. Där ha vi att börja med ingenting, emedan det lilla, som återstod efter Gestapons tillgrep, har gått förlorat under bombangreppen."

Så börjar brevet från Herbert Wehner när han skriver till Stockholms stads kommitté för statslösa flyktningar, daterat den 6 september 1946.

Paret Wehner har under en period bott i Sverige som statslösa, politiska flyktingar men ska flytta åter till Tyskland. Andra världskriget är slut.  De undrar om de möjligen skulle kunna få ett bidrag till inköp av kläder och lite husgeråd.

Herbert Wehner beskriver paret.

Fru Charlotte Burmester-Wehner född 1903 i Flensburg, politisk flykting efter 3 års vistelse i tyskt fängelse och koncentrationsläger. Hennes tidigare make mördades i koncentrationsläger.

Herbert Wehner, född 1906 i Dresten, politisk flykting som deltagit i den underjordiska motståndsrörelsen mot Nazityskland.

Stockholms stads kommitté för statslösa flyktingar bildades den 10 juni 1944. Kommittén skulle i första hand fungera som förmedlande myndighet med ärenden av de mest skiftande slag som bostads- och arbetsproblem, yrkesväglednings- och utbildningsfrågor samt frågor om pass och medborgarskap.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad