Svart text och bild på vit botten med en grupp kvinnor.
Bildkonst
Upphov: Okänd. Stockholms Företagsminnen

Annons för MEA boutique

Annons för den nya avdelninge MEA boutique på varuhuset MEA med texten: 

"En trappa upp på MEA ligger den nya boutiquen. Med annorlunda, handplockade och mycket modenära plagg.
Där finns nyuppackade klänningar, blusar, kjolar, byxor, dresser, kapport och olika kombinationer. 
Kom upp och se er omkring." 

Militär Ekiperings aktiebolaget – eller MEA som det oftast kallas – grundades 1883 av militären, politiker, riksdagsmannen och vd:n för försäkringsbolaget AB Thule, Sven Palme.
Palme startade företaget för att förse militärer med billiga uniformer och persedlar. Ganska snabbt visade det sig att det var en framgångsrik affärsidé och det dröjde inte länge innan man fick köpa fastigheten Styrpinnen 19 på Hamngatan 15 vid Norrmalmstorg för att öppna ett varuhus. Varuhuset blev känt för sin chica stil och speciellt den vackra trappan som slingrade sig upp genom våningarna.  

Till en början bestod utbudet av allt det som en elegant officer kunde tänkas behöva på regementet. Cigarrer, fritidskläder, fickur och små presenter till damer. När andra världskriget var över, valde MEA att rikta in sig mer på civila dam- och herrkläder. Man fortsatte samtidigt med uniformer och uniformsmössor. 

1985 gick MEA i konkurs på grund av ekonomisk vanskötsel och spekulation. 1990 togs varumärket över av ett välrenommerat uniformsskrädderi. Idag finns det kontor och butiker i huset på Hamngatan 15.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad