Svart text och bild på vit botten med ett broschyr.
Bildkonst
Upphov: Okänd. Stockholms Företagsminnen

Annons för rimstuga från MEA

Annons för rimstuga från varuhuset MEA med texten: 

"Rim med anor i långa banor.
För henne, för honom, för snälla, för lea.
Finns att hämta på MEA." 

 

Militär Ekiperings aktiebolaget – eller MEA som det oftast kallas – grundades 1883 av militären, politiker, riksdagsmannen och vd:n för försäkringsbolaget AB Thule, Sven Palme.
Palme startade företaget för att förse militärer med billiga uniformer och persedlar. Ganska snabbt visade det sig att det var en framgångsrik affärsidé och det dröjde inte länge innan man fick köpa fastigheten Styrpinnen 19 på Hamngatan 15 vid Norrmalmstorg för att öppna ett varuhus. Varuhuset blev känt för sin chica stil och speciellt den vackra trappan som slingrade sig upp genom våningarna.  

Till en början bestod utbudet av allt det som en elegant officer kunde tänkas behöva på regementet. Cigarrer, fritidskläder, fickur och små presenter till damer. När andra världskriget var över, valde MEA att rikta in sig mer på civila dam- och herrkläder. Man fortsatte samtidigt med uniformer och uniformsmössor. 

1985 gick MEA i konkurs på grund av ekonomisk vanskötsel och spekulation. 1990 togs varumärket över av ett välrenommerat uniformsskrädderi. Idag finns det kontor och butiker i huset på Hamngatan 15.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad