Ett ljusblått tyg med tre kronor i centrum. Kronorna omges av en eklövskrans och växtmönster i något mörkare blått.
Föremål
Tillverkare: Almgren, Ingela, Enbuske, Sonja, Rehn, Jean-Eric (1717-1793). K A Almgren sidenväveri & museum

Sidentyg – Tre Kronor

Bilden visar en nyproduktion av ett tygmönster från 1753.

Mönstret formgavs ursprungligen av arkitekten Jean Eric Rehn (1717-1793) och producerades första gången 1753 i Stockholm för Stockholms slott. Den första omgången tillverkades tyget i rött silke med guldinslag. Mönstret har vävts hos K.A. Almgren sidenväveri sedan 1896, främst för kungligt bruk. Tyget har tillverkats i ett flertal färger som grönt, gult, och rosa. Det har producerats i två olika utformningar med en enklare, eller mer utsmyckad, eklövskrans kring kronorna. Varpen innehåller 7008 trådar.
År 1844 blev K.A. Almgren sidenväveri Kunglig hovleverantör och har sedan dess försett kungafamiljen med sidenprodukter. Inom företaget vävdes sidentyger för kläder, sjalar, inredning, och band för olika ordenssällskap. Motivet på bilden, ”Tre Kronor” i blått vävdes i 220 meter för kinesiska salongen på Drottningholms slott av Sonja Enbuske åren 1995-1997 på K.A. Almgren sidenväveri.

Företaget grundades 1833 på Mosebacke, men flyttade senare till andra lokaler på Södermalm och i Gamla Stan. Under 1870-talet var verksamheten som störst med 196 vävstolar och 280 anställda verksamma i fyra olika fastigheter. De anställda hade specifika arbetsuppgifter och arbetade som väverskor, vinderskor, varperskor, spolerskor, franserskor mm. Vävningen skedde med den senaste tekniken där tygets mönster programmerades med hålkort. De så kallade jacquardvävstolarna var en tidig form av datorer.

 

Foto: Ingela Almgren

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad