Ett rött sidentyg med motiv av blommor och rankor. I mitten finns ett motiv av färglada blommor.
Föremål
Tillverkare: Björkman, Charlotta, Horngren, L.G, Almgren, Ingela, Sjöholm, Charlotta. K A Almgren sidenväveri & museum

Möbelsiden från 1870-talet

Bilden visar ett möbeltyg i siden vävt för Kungliga slottet under 1870-talet.

Tyget vävdes på K.A Almgren sidenväveri på Södermalm. Väverska var med stor sannolikhet Charlotta Sjöholm eller Charlotta Björkman. Mönstret formgavs ursprungligen under 1850-talet av L.G. Horngren och vävdes då för Oskar I år 1852 och 1855 i 356 respektive 18 meter. Tyget är broscherat, vilket innebär att vissa färger i mönstret plockas in för hand i väven. I det här fallet är det blommotivet i mitten som är broscherat.
År 1844 blev K.A. Almgren sidenväveri Kunglig hovleverantör och försåg därefter kungafamiljen med sidenprodukter. Inom företaget vävdes sidentyger för kläder, sjalar, inredning, och band för olika ordenssällskap.

Företaget grundades 1833 på Mosebacke, men flyttade senare till andra lokaler på Södermalm och i Gamla Stan. Under 1870-talet var verksamheten som störst med 196 vävstolar och 280 anställda verksamma i fyra olika fastigheter. De anställda hade specifika arbetsuppgifter och arbetade som väverskor, vinderskor, varperskor, spolerskor, franserskor mm. Vävningen skedde med den senaste tekniken där tygets mönster programmerades med hålkort. De så kallade jacquardvävstolarna var en tidig form av datorer.

Foto: Ingela Almgren

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad