Färgfotografi av fasaden
Foto
Fotograf: Almgren, Ingela. K A Almgren sidenväveri & museum

Almgrens sidenväveri – Repslagargatan 15, f.d. Södergatan 15

Fotografiet visar fastigheten där Almgrens sidenväveri ligger. Fabrikshuset byggdes 1862 för tillverkning av sidentyger för inredning, kläder, accessoarer och band för olika ordenssällskap. Viktigaste produkten var sjalar som efterfrågades av kvinnor från alla samhällsklasser. På 1800-talet gick de allra flesta i kyrkan på söndagen och då skulle kvinnorna täcka håret med en sjal. Det fanns också sjalar för vardag och fest, sidensjalen var folklig lyx.

Tillverkningen vid Almgrens sidenväveri var som störst på 1870-talet med över 280 anställda, 196 vävstolar igång i fyra olika fastigheter. De anställda hade specifika arbetsuppgifter och arbetade som väverskor, vinderskor, varperskor, spolerskor, franserskor mm. Vävningen skedde med den senaste tekniken där tygets mönster programmerades med hålkort. De så kallade jacquardvävstolarna var en tidig form av datorer. Arbetstiden pågick 7-19 med en kvarts frukostrast och en timmes lunchrast.

Under 1900-talet förbättrades arbetsvillkoren och 1919 infördes 8 tim arbetsdag, men man arbetade på lördagar fram till 1971. Under 1950-70-talen tvingades många textil- och konfektionsfabriker att lägga ner produktionen i Sverige. Det gick inte att konkurrera med importerade tyger och kläder som var mycket billigare. För att klara sig startade Almgrens sidenväveri en kappfabrik och en konfektionsfabrik vid sidan om sidenproduktionen. Almgrens sidenväveri stängde 1974, men berättelsen om Almgrens sidenväveri tog inte slut. 1991 öppnade fabriken igen och än i dag vävs tyger och band på originalmaskiner i fabrikshuset på Repslagagatan 15. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad