vävd sidenavbildning av kronprinsessan Margareta av Sverige. Margareta har mörkt hår i mittbena. Hon har pärlörhängen och ett långt pärlhalsband. Under bilden finns text HKH Kronprinsessan Margareta Hertiginna af Skåne. K.A Almgren sidenfabrik Stockholm.
Föremål
Upphov: Okänd. K A Almgren sidenväveri & museum

Vävt porträtt - Kronprinsessan Margareta

Bilden visar ett vävt sidenporträtt av Kronprinsessan Margareta av Sverige (1882-1920).


Porträttet vävdes av K.A. Almgren sidenväveri i Stockholm till Baltiska utställningen i Malmö 1914. 
Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet anordnades flera stora internationella utställningar där företag från olika länder visade upp det senaste i teknisk utveckling och konst. En av de mer kända är Stockholmsutställningen 1897. På utställningarna visade K.A. Almgren sidenväveri avancerade vävtekniker med realistiska avbildningar av kungligheter och byggnader. De var populära souvenirer som besökarna kunde köpa hem som minne. Vävstolarna var utrustade med jacquardmekanik, där tygets mönster programmerades med hålkort. Med hjälp av jacquardmekaniken kunde avancerade mönster, som det här porträttet, produceras snabbt.


K.A. Almgren sidenväveri grundades 1833 på Mosebacke, men flyttade senare till andra lokaler på Södermalm och i Gamla Stan. Under 1870-talet var verksamheten som störst med 196 vävstolar och 288 anställda verksamma i fyra olika fastigheter. De anställda hade specifika arbetsuppgifter och arbetade som väverskor, vinderskor, varperskor, spolerskor, franserskor mm. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad