Omslagsbild Vita bergens barn
Litteraturtips
Författare: Fogelström, Per Anders (1917-1998). Stockholms stadsbibliotek

Vita bergens barn / Per Anders Fogelström

Vita bergens barn inleds år 1821. Handlingen utspelar sig främst, som titeln antyder, i trakterna kring Vita bergen på Södermalm. Den tidigare stora arbetsgivaren i området, Barnängens manufaktur, kommer inom några år att vara helt borta. Många människor letar desperat efter arbete. Sjukdomar och undernäring gör att de vant sig vid att leva med döden som granne. Ibland härjar också bränder bland de små träkåkarna. Läkaren David Drake beskriver sina gamla hemtrakter så här:

Medan stadens förmögnare invånare skaffade sig allt större och bättre bostäder pressades de fattigare all tätare samman i små, kalla och fuktiga kyffen där de smittade ner varann med alla tänkbara sjukdomar. Nästan tio av tusen stockholmare dog nu i lungsot varje år. Hungern knäckte motståndskraften, efter missväxten för två år sedan hade mjölet blivit så dyrt att de fattiga fick försöka överleva på salt sill och potatis. När folk fick gå arbetslösa och oavlönade i fyra-fem månader varje vinter orkade de knappast någonting när våren kom.
Han såg dem, trasiga och glåmiga figurer som hukade utanför sina kojor, deras tiggande barnungar.

Mitt i allt elände finns också stunder av glädje och framtidstro. Den äldre generationen i berättelsen hoppas att deras barn ska få det bättre ekonomiskt och mötas av större respekt.

Vita bergens barn
är den sista delen i en trilogi som utspelar sig i Stockholm 1749-1860. De första delarna är Vävarnas barn och Krigens barn. Flera av karaktärerna i Vita bergens barn återfinns även i i den så kallade Stadserien som börjar med Mina drömmars stad.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad