Omslagsbild Krigens barn
Litteraturtips
Författare: Fogelström, Per Anders (1917-1998). Stockholms stadsbibliotek

Krigens barn / Per Anders Fogelström

Håkan är van att gå hungrig, det lärde han sig under svältåren. Men när blir avskedad från sitt arbete som dräng på Barnängens manufaktur, har han inget val; han tar värvning i armén. Som soldat får han åtminstone mat och tak över huvudet. Att han kanske måste ge sig ut och kriga vill han helst inte tänka på. Men våren 1788 drar verkar det som om kriget närmar sig:

Många tecken tydde på det. Galärerna hade dragits ut från sina vinteruppställningar vid galärvarvet och tagits till brobänkarna på Skeppsholmen för utrustning. Vid artillerigården på Ladugårdslandet hade artilleristerna börjat tillverka mängder av ammunition och bomber och nedanför kronobageriet hade man uppfört flera nya stora ugnar där man bakade bröd både dagar och nätter. Och Stockholms garnisons soldater skulle om några dagar marschera ut på Ladugårdsgärdet för en stor manöver.

Boken beskriver de olika krig som Sverige deltog i under åren 1788-1814. Den innehåller många verklighetstrogna krigsscener. Men den skildrar lika mycket det vardagliga slitet i huvudstaden och kampen för överlevnad för de allra fattigaste. Under den här tiden inträffar också två omskakande händelser: morden på Gustav III och Axel von Fersen. 443 sidor.

Krigens barn
är den andra delen i en trilogi som utspelar sig i Stockholm 1749-1860. Den första delen är Vävarnas barn och den sista Vita bergens barn.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad