Omslagsbild Nattkorpen
Litteraturtips
Författare: Rundberg, Johan (f. 1973). Stockholms stadsbibliotek

Nattkorpen / Johan Rundberg

Ingen familj har velat ha mig, och nu är det för sent. Jag kommer att hälla upp öl till fyllon på Kapellet tills någon gör allvar av hoten och skär mig på riktigt. Eller så dör jag när veden tar slut, om inte den här vintern så nästa. Nattkorpen dödade ett barn. Nästa gång blir det kanske någon från barnhuset. Om jag kan hjälpa till att fånga honom så har jag gjort något med mitt liv, även om det skulle innebära slutet.

Mika Månvind är 11 år. Hon har bott på Allmänna barnhuset vid Drottninggatan i hela sitt liv och nu är hon så gammal att hon får arbeta där. Och på krogen. År 1880 är det många barn som måste arbeta för att få mat och någonstans att bo.

En kall vinternatt lämnas en nyfödd flicka in till Mika på barnhuset. Polisen Hoff kommer dit för att ställa frågor till henne. Han förstår att Mika tänker snabbt och lägger märke till detaljer som ingen annan ser. Hoff behöver Mikas hjälp för att fånga Nattkorpen, den grymme mördaren som skrämmer alla i huvudstaden.

Nattkorpen är en spännande bok som är skriven för barn i åldern 9-12 år. Miljöskildringen gör det lätt att resa tillbaka till 1800-talets Stockholm. Beskrivningen av barns och fattigas utsatthet gör den tänkvärd. Nattkorpen är den första delen i serien om Månvind och Hoff. Den andra delen heter Tjuvdrottningen och den tredje Dödsängeln. 183 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad