Omslagsbild Tjuvdrottningen
Litteraturtips
Författare: Rundberg, Johan (f. 1973). Stockholms stadsbibliotek

Tjuvdrottningen / Johan Rundberg

Mika Månvind har bott på Allmänna barnhuset vid Drottninggatan i hela sitt liv och nu är hon så gammal att hon får arbeta där. Och på krogen. I 1880-talets Stockholm är det många barn som måste arbeta för att få mat och någonstans att bo.

Mika är ovanligt smart och har till och med fått hjälpa polisen att lösa ett brott. När barnhusbarnen Ossian och Kristina försvinner, förstår Mika att det är inblandade i något farligt och börjar leta efter dem. Jakten slutar med att Mika själv råkar illa ut och behöver hjälp från sin vän, polisen Hoff.

Kristina verkar veta vart hon är på väg. Målmedvetet går hon söderut på Drottninggatan innan hon svänger vänster in på Odensgatan. Mika följer efter på avstånd för att inte bli upptäckt. Vid Brunkebergstorg stannar Kristina till och vänder sig om, men tursamt nog passerar en droska i precis rätt ögonblick. Mika småspringer bakom droskan hela vägen ner mot torgets södra ände där hon slinker in i en port. Från sin undanskymda plats kan hon se hur Kristina korsar torget och försvinner in under den välvda stenportalen till Herculesgatan nummer 2.

Tjuvdrottningen
är en spännande bok som är skriven för barn i åldern 9-12 år. Miljöskildringen gör det lätt att resa tillbaka till 1800-talets Stockholm. Beskrivningen av barns och fattigas utsatthet gör den tänkvärd. Tjuvdrottningen är den andra delen i serien om Månvind och Hoff. Den första delen heter Nattkorpen och den tredje Dödsängeln. 191 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad