Mika Månvind har bott på Allmänna barnhuset vid Drottninggatan i hela sitt liv och nu är hon så gammal att hon får arbeta där. Och på krogen. I 1880-talets Stockholm är det många barn som måste arbeta för att få mat och någonstans att bo.
Mika är ovanligt smart och har till och med fått hjälpa polisen att lösa ett brott. När barnhusbarnen Ossian och Kristina försvinner, förstår Mika att det är inblandade i något farligt och börjar leta efter dem. Jakten slutar med att Mika själv råkar illa ut och behöver hjälp från sin vän, polisen Hoff.
Kristina verkar veta vart hon är på väg. Målmedvetet går hon söderut på Drottninggatan innan hon svänger vänster in på Odensgatan. Mika följer efter på avstånd för att inte bli upptäckt. Vid Brunkebergstorg stannar Kristina till och vänder sig om, men tursamt nog passerar en droska i precis rätt ögonblick. Mika småspringer bakom droskan hela vägen ner mot torgets södra ände där hon slinker in i en port. Från sin undanskymda plats kan hon se hur Kristina korsar torget och försvinner in under den välvda stenportalen till Herculesgatan nummer 2.
Tjuvdrottningen är en spännande bok som är skriven för barn i åldern 9-12 år. Miljöskildringen gör det lätt att resa tillbaka till 1800-talets Stockholm. Beskrivningen av barns och fattigas utsatthet gör den tänkvärd. Tjuvdrottningen är den andra delen i serien om Månvind och Hoff. Den första delen heter Nattkorpen och den tredje Dödsängeln. 191 sidor.
Tjuvdrottningen / Johan Rundberg
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Rundberg, Johan (f. 1973)
Utgivningsår
2021
Utgiven av
Natur & Kultur
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 9789127164062
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad