Omslagsbild Dödsängeln
Litteraturtips
Författare: Rundberg, Johan (f. 1973). Stockholms stadsbibliotek

Dödsängeln / Johan Rundberg

Mika Månvind har bott på Allmänna barnhuset vid Drottninggatan i hela sitt liv och nu är hon så gammal att hon får arbeta där. Och på krogen. I 1880-talets Stockholm är det många barn som måste arbeta för att få mat och någonstans att bo.

Mika är ovanligt smart och har till och med fått hjälpa till att lösa brott. Polisen Valdemar Hoff tar henne med till en rik familj på Blasieholmen. Dottern i familjen har försvunnit och Hoff behöver Mikas skarpsynta blick. När sedan vännen Tekla visar sin hemska upptäckt; en grop full med barnskelett, dras Mika in i något väldigt farligt. Vilka var de döda barnen? Kan det finnas ett samband mellan de båda fallen? Mika och Valdemar ger sig ut i staden för att finna sanningen:

På vägen genom stan
är Valdemar märkligt tyst. Rutger lunkar taktfast längs Regeringsgatan. När de svänger in i Drottninghusgränden syns först klockstapeln på Brunkebergsåsens topp, sedan den låga kyrkobyggnaden i trä. Innanför en stenmur står en man i färd med att spetta upp en stubbe ur marken. Med metodiska rörelser driver han spettet genom jorden, gungar fram och tillbaka för att knäcka de sega rötterna.
   - Är ni dödgrävare åt kyrkan? ropar Valdemar.


Dödsängeln är en spännande bok som är skriven för barn i åldern 9-12 år. Miljöskildringen gör det lätt att resa tillbaka till 1800-talets Stockholm. Beskrivningen av fattiga barns och kvinnors utsatthet gör den tänkvärd. Dödsängeln är den tredje delen i serien om Månvind och Hoff. Den första delen heter Nattkorpen och den andra Tjuvdrottningen. 207 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad