Omslagsbild Lydia Wahlström
Litteraturtips
Författare: Pärletun, Ingrid (f. 1946). Stockholms stadsbibliotek

Lydia Wahlström / Ingrid Pärletun

Lydia Wahlström var en av de ledande inom den svenska kvinnorättsrörelsen. Hon kämpade för en total jämställdhet mellan män och kvinnor på alla områden. Hennes meritlista är lång, här är bara några exempel:
en av de första kvinnor som doktorerade i Sverige, ordförande i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, en av grundarna till Stockholmsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, studierektor för Åhlinska skolan i Stockholm, mottagare av flera utmärkelser till exempel S:t Eriksmedaljen.

Under sina studietid i Uppsala grundade hon en kvinnlig studentförening och medlemmarna där var de första kvinnorna i Sverige som bar sin studentmössa offentligt. Det var många som blev upprörda då det ansågs som mycket opassande.

Även i privatlivet var Lydia Wahlström normbrytande. Hon hade kärleksrelationer med andra kvinnor. Flera av dem var under olika tider bosatta i hennes lägenhet på Johannesgatan 22.

Den här biografin berättar om Lydia Wahlströms liv, både den offentliga och den privata delen. Boken innehåller fotografier varav många porträtt på andra kvinnopionjärer. Det finns även en kronologi över viktiga årtal, från födelsen 1869 till döden 1954. Boken avslutas med en käll- och litteraturförteckning samt ett personregister. 400 sidor.

Innehåll
Förord
Prolog
”Mannen till hemmet och kvinnan till staten”
Barndom och skolgång
Student i Uppsala
Uppsalaliv med forskarstudier
Åren kring sekelskiftet
Anna, Gideon och Lydia
Rösträttskämpe
Lärarinna och studierektor
Lydia och några elever
Anita Nathorst och Karin Boye
Kvinnokamp på flera barrikader
Kristen tro och kvinnliga präster
Moral och sedlighet
Aktiv pensionär
En sann demokrat
Lydia passerar 75
Eftermälen
Lydia Wahlström i nytt ljus
Lydia Wahlströms liv i årtal
Notförteckning
Förkortningar
Referenser
Personregister

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad