Omslagsbild Nya Stockholms kvinnokarta
Litteraturtips

Nya Stockholms kvinnokarta / Anita Dahlberg, Christina Duvander

Följ med på en stockholmsvandring i kvinnliga fotspår med hjälp av denna bok! Med tydliga kartor och korta koncisa texter är det lätt att på egen hand ge sig ut i huvudstaden. Boken är uppdelad på olika stadsdelar och innehåller kvinnohistoria av olika slag och från olika tider. Ett exempel från Fiskargatan på Södermalm:

Fiskargatan 8
Muralmålning
Graffitimålning på brandgaveln blev klar 2017 och ska finnas under fem år. Den stora bilden av en flicka har tolkats som Lisbet Salander, huvudperson i Stieg Larssons internationellt storsäljande Millennieserie, som bor mittemot på Fiskargatan 9 i en 21-rumsvåning.


Fiskargatan 14
Vera Nilsson (1888-1979)
var en av 1900-talets stora kvinnliga konstnärer, särskilt känd för sina osentimentala bilder av barn. Hon var feminist, politiskt radikal och arbetade för fred. Här bodde hon i mer än 30 år. (Se Norrmalm nr 3.)


Boken innehåller flera illustrationer på varje uppslag och avslutas med en bildförteckning och en litteraturlista samt ett namnregister. 93 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Kvinnliga pionjärer
Tema

Kvinnliga pionjärer

Möt några historiska kvinnliga pionjärer, både artiklar och enskilda källmaterial. Den här listan är inte komplett på något sätt. Men de ger inblick i några intressanta människor o…