Omslagsbild Svenska hem
Litteraturtips
Författare: Kaijser, Eva (f. 1948), Björk, Monica (f. 1944). Stockholms stadsbibliotek

Svenska hem : en passionerad affär / Monika Björk, Eva Kaijser

År 1905 startade några kvinnor, med skolpionjären och kvinnorättskämpen Anna Whitlock i spetsen, en kooperativ matbutik vid Stureplan: Svenska hem. Kvinnorna hade fått nog av livsmedelshandeln, både den snuskiga hanteringen av maten och det utbredda fusket med råvarorna.

Den första butiken låg på Jakobsbergsgatan 6 och sedan öppnade snabbt nya affärer på Karlbergsvägen 16, Scheelegatan 14, Mäster Samuelsgatan 3 och Hökens gata 8 samt i Centrapalatset på Lidingö. Många av dåtidens kändisar och förespråkare för kvinnans rättigheter var medlemmar i konsumentföreningen, bland andra Ellen Key, Selma Lagerlöf, Elin Wägner, Anna Branting och Harriet Bosse.

Den här boken berättar utförligt om Svenska hems verksamhet under åren 1904-1916 och den ger även en historisk bakgrund. Hur såg tillståndet i landet ut? Hur levde människorna? Vilken politik fördes? En stor del handlar självklart om kvinnans ställning.

Boken innehåller ett stort bildmaterial och avslutas med en stadsvandring i kooperativets spår och en receptsamling samt en käll- och litteraturförteckning och ett personregister. 298 sidor.

TV-serien Fröken Frimans krig handlar om Svenska hem och huvudkaraktären i serien är baserad på Anna Whitlock. Boken finns också utgiven med titeln Svenska hem: den sanna historien om fröken Frimans krig. Byggnaden där den första butiken låg, förstördes i en brand 2017.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad