Brev från Ernst Roland till Gertrud Sahlin, 1940
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Brev till syster Gertrud på Lilla Hemmet

På Lilla Hemmet vårdades små barn som smittats av syfilis i sin mammas mage eller när de föddes. Före det fanns antibiotika var vårdtiden mycket lång. För barnen som levde åtskilda från sina familjer blev relationen till vårdpersonalen viktig. En del höll kontakten med vårdarna genom resten av sitt liv.

En av personalen som hade en viktig roll för många av de små patienterna på Lilla Hemmet var sjuksköterskan Gertrud Sahlin, som tjänstgjorde på vårdhemmet mellan åren 1924-1949. Om det vittnar flera av de brev som kom till henne från tidigare patienter.

I det här brevet från 1940 skriver den nu vuxne Ernst Roland:

"Kära Syster Gertrud!

Hjärtligt lyckönskan på födelsedagen.

Jag ska nu skriva några rader till Syster Gertrud, och tala om hur jag har det på Löttorp. Jag står i köket om dagarna. Vi är 4 stycken som arbetar. I söndags var jag och en del av mina kamrater på alliansmöte. Frälsningsarmén medverkade i alliansmötet. Här har vi haft kaffekalas många gånger. Då får de pojkar som vill hålla tal en del andra pojkar sjunger och en som då spelar dragspel. Pojkarna fick dragspelet till julklapp. Varje torsdag hjälper jag till att baka. Jag knådar degen och passar ungarna o.s.v. det har varit en kall vinter. Men nu börja det att töa. Jag har varit frisk hela vintern. Hoppas att syster Gertrud varit detsamma.

Kära Syster Gertrud, för två år sedan så skrev jag och frågade om mina släktingar. Jag fick då svar på min frågade stod då i mitt brev, att jag kom till Lilla Hemmet den 23/3 1923 dessförinnan var jag intagen på barnsjukhuset o.s.v. Sen stod det vidare att jag kanske kunde få önska upplysningar. Som förut varit min Barnavårdsman Fru Märta Granfelt. Det skulle vara mig till en stor glädje att få närmare upplysningar om mina släktingar från Fru Granfelt. Hoppas att det inte blir allt för stor besvär. Nu har jag inget mer att skriva för denna gång.

Många kära hälsningar till Syster Gertrud från Ernst Roland

Många hälsningar till Lilla Hemmet"

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad