Bouppteckning med bifogat testamente efter överingenjören Samuel August Andrée
Text
Författare: Stockholms Rådhusrätt. Stockholms stadsarkiv

Salomon August Andrées bouppteckning

Dokumentet visar den upprättade bouppteckningen med bifogat testamente för Salomon August Andrée. Andrée föddes 1854 i Gränna och utbildade sig till ingenjör. Han satt bland annat också i Stockholms stadsfullmäktige 1891-1894.

Andrée skulle ta initiativet till en polarexpedition där han genom att flyga en vätgasballong skulle försöka bli en utav de första att nå Nordpolen. Expeditionen var tänkt att avgå under sommaren 1896, men på grund av vinden aldrig kom från rätt håll sköts expeditionen upp. De två andra expeditionsmedlemmarna som då skulle ha medföljt Andrée var vetenskapsmannen Nils Strindberg och meteorologen Nils Ekholm. Efter det misslyckade försöket hoppade dock Ekholm av projektet, och han ersattes av ingenjören Knut Frænkel.

År 1897 gjordes ett nytt försök, och denna gång lyfte ballongen med riktning mot Nordpolen. Men flygningen misslyckades och ballongen nödlandade ute på polarisen. De tre männen fick nu vandra över isen i hopp om att hitta fast mark, och efter tre månader skulle de hitta till Vitön i Svalbard. Där skulle männen dock avlida.

Efter 33 år hittades sedan resterna av expeditionen på Vitön, och kvarlevorna fördes då tillbaka till Stockholm för begravning. Redan 1904 skulle dock Andrée dödförklaras, vilket framgår av detta dokument. I och med dödförklaringen upprättades då en bouppteckning som också Andrées testamente bifogades till. I bouppteckningar förtecknas en avliden persons arvingar, tillgångar och skulder, och i denna bouppteckning kan vi läsa hur Andrée bland annat lämnat efter sig en jordglob, kikare, fickkompass, kartor, ritningar samt instrument.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad