Fem modeller med damdräkter från mitten av 1800-talet
Bildkonst
Upphov: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Fem dräkter. Dammode från mitten av 1850-talet

Konstnär: Sjöberg, Josabeth (1812-1882)
Material och teknik: Akvarell på papper
Mått i mm: 210x345

Vi vet ingenting om denna målning av Josabeth Sjöberg mer än att det föreställer tidstypiska kläder från mitten av 1800-talet. Ansiktet är också bekant och liknar konstnärens. Det ser inte ut att vara menat som självporträtt i första hand, utan det är kläderna som är viktiga. Hon uppträder snarast i rollen som mannekäng eller som klippdocka.

Josabeth Sjöberg försörjde sig bland annat på att handkolorera konturtryckta bilder och att ge musiklektioner. Kanske ska bilden föreställa kvinnomodet omkring år 1850? Eller har hon velat dokumentera sin egen garderob? Vi vet inte målningens funktion, men det går att fantisera med hjälp av de uppgifter vi har om hennes liv.

Tillbehören knyter an till hennes yrke och intressen. Vi ser att en av "dockorna" har ett notblad i handen. I Stadsmuseets samling finns en koralbok (en samling noter till psalmer) som har tillhört Josabeth Sjöberg. I en annan målning har hon satt på sig sin kappa, sina handskar och knutit banden till bahytten (en liten hatt) under hakan. Hon bär på en liten röd bok. Kanske har hon varit på teatern och håller i ett av de teaterhäften som hon sedan sparade på och som Stadsmuseet också har i sin samling? Eller så är hon söndagsklädd och är på väg till kyrkan. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad