Omslagsbild I en förvandlad stad
Litteraturtips
Författare: Fogelström, Per Anders (1917-1998). Stockholms stadsbibliotek

I en förvandlad stad / Per Anders Fogelström

Nu: en bullrande storstad. Oavbrutet växande, uppslukande idyllernas rester och allt detta man vant sig vid. Utkanternas ogräsgröna nöd grånade allt mer, skjulslummen vek för kasernslummen, Genom huvudgatorna rann en ilsket bölande och evigt malande trafik som gav de gående en känsla av rättslöshet, av att vara jagade, lovliga offer.

Den nya stadens hus såg ut som hus aldrig gjort förut, som stadsbibliotekets runda burk på en fyrkantig låda. Ljusreklamer med sprittande lampor tändes och släcktes på husfasaderna vid Stureplan.

Henning och Lotten är sedan länge döda, men deras barn och barnbarn lever kvar i den förvandlade staden. Det går bra för den välbärgade delen av familjen, Bodins. Men även arbetarna får det bättre i det samhälle som håller på att växa fram. Pojken som fått namn efter sin morfars far, Henning, blir den förste i den grenen av familjen som får studera vidare.  

I en förvandlad stad är den fjärde delen i Per Anders Fogelströms romanserie Stad och handlar om tiden 1925-1945. Den levande miljöbeskrivningen är en ständigt närvarande kuliss och gör Stockholm till en av bokens egentliga huvudpersoner. 286 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad