Omslagsbild Stad i världen
Litteraturtips
Författare: Fogelström, Per Anders (1917-1998). Stockholms stadsbibliotek

Stad i världen / Per Anders Fogelström.

Staden väntade på honom. Med ens bara fanns den där. Tåget rullade ut på Årstabron och han såg ljusen lysa ur Södersjukhusets alla fönster och från de höga hyreshusen vid Bergsund och intill Hornsgatan. Så kom Tantolundens mörka dungar och kala träd, hastigt ljus glänste till mellan kolonistugor och upplag. Södra station gled förbi, tunnelns ljusstrimlade mörker omslöt tåget. Och så var han mitt inne i staden, bilarnas strålkastare blänkte vid Slussen och Kornhamn, kyrktornen spretade upp mot den svagt ljusinflammerade himlen, Stadshusets kronor lyste till och ett fyrverkeri av neon sprakade på fasaderna kring Tegelbacken och Vasagatan.

Kriget är slut. Det har gått nästan 100 år sedan den 15-årige Henning flyttade från landsbygden in till huvudstaden för att söka arbete. Hans barnbarnsbarn har växt upp och är på väg ut i livet. De har helt andra förutsättningar i det nya lite mer jämlika samhället. Nu kan också arbetarklassen få råd med bil, hus och solsemester. Även Stockholm är förändrat och på väg att bli en modern stad, en stad i världen.

Stad i världen är den femte delen i Per Anders Fogelströms romanserie Stad och handlar om tiden 1945-1968. Den levande miljöbeskrivningen är en ständigt närvarande kuliss och gör Stockholm till en av bokens egentliga huvudpersoner. 304 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad