Staden hade kallats Konstantinopels jämlike: i skönhet och i snusk. Den hade varit en snuskig men också pittoresk idyll. Och dess många fattiga hade accepterat sitt liv sådant det var, hade lärt att varken gråt eller förbannelse hjälpte. Den som inte emigrerade måste försöka inpassa sig och leva vidare i det samhälle som fanns, i det idylliska eländets år och kvarter.
När industrin trängde in mörknade himlen. Röken steg från gjutarnas ugnar och smedernas fyrar, från de höga fabrikspiporna. Hammare dunkade och hjul dundrade, fallfärdiga kåkar darrade under maskinernas tunga andetag.
Så börjar romanen Barn av sin stad. Henning är död och hans änka och barn får klara sig så gott det går. Dottern Emelie börjar jobba på fabrik dagen efter skolavslutningen. Då är hon bara tolv år, men pengarna behövs för familjens försörjning. Sonen August adopteras av den rika familjen Bodin och växer upp under helt andra förhållanden.
Barn av sin stad är den andra delen i Per Anders Fogelströms romanserie Stad och utspelar sig på 1880- och 90-talen. Den levande miljöbeskrivningen är en ständigt närvarande kuliss och gör Stockholm till en av bokens egentliga huvudpersoner. 302 sidor.