Text på kort
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Rasbiologisk beskrivning av Eriks ansiktsform och huvudmått i skolarbete 1938-1939

Bland elevers specialarbeten i Whitlockska samskolans arkiv finns ett album med titeln Antropologisk undersökning av Östra Rydsbor 1938-1939. Albumet består av 20 kort med foton och namn på personer. På korten finns uppgifter om t.ex. längd, huvudmått, ansiktstyp, näsrygg, hårfärg, och ögonspringornas form. Det finns också uppgifter om intellektuella intressen som t.ex. läsning, konst mm.

Olika undersökningar med mätningar av bland annat människors huvuden har förekommit sedan börjar av 1800-talet, av bland andra Anders Retzius och Gustaf Retzius. Senare har undersökningar utförts av Statens rasbiologiska institut som bildades 1922. Syftet med var bland annat att dela in människor i olika kategorier med sämre eller bättre genetiska anlag.

Undersökningarna hade tidvis en stark rasistisk prägel där man ansåg att människor kunde delas in i olika raser där vissa raser sågs som överlägsna andra. Senare utgjorde mätningarna också grund för tvångssteriliseringar av personer vars arvsanlag sågs som dåliga.

De rasbiologiska tankegångarna var starka både Europa och USA. Specialarbetet från Whitlockska skolan visar hur utbredd idén var om att människors olika huvud- och ansiktsform kunde säga något om bättre eller sämre arvsanlag.

Läs mer om rasbiologi och tvångssteriliseringar via länken till Forum för levande historia.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad