Reklam för öl.
Bildkonst
Konstnär: Althin, Caleb (1866-1919). Kungliga biblioteket

Stora bryggeriets öl är bäst Konstnärliga affischer no 10

Den här affischen gör reklam för öl. Reklamen vände sig till öldrickare som levde i slutet på 1800-talet. Bryggeriet som beställde reklamen heter Stora bryggeriet. Det var ett av de största bryggerierna i staden. Det startade 1890 och låg vid Hornsberg på Kungsholmen.

Bilden är en av flera stycken som Stora bryggeriet beställde av ett företag som heter "Konstnärliga affischer". Detta företag hade ambition att göra reklam med kvalitet. Man var inspirerad av affischkonsten i Frankrike, där konstnärer som Henri de Toulouse-Lautrec var en av de mest kända. Här i Sverige anlitade man "riktiga" konstnärer för att få till bilder med konstnärliga kvaliteter.

Tyvärr existerade inte företaget "Konstnärliga affischer" mer än några år. Sverige var inte moget för den här typen av reklam.

Bilden föreställer en äldre svarthårig man som sitter vid ett bord. På bordety står ett vackert dekorerat glas med skummande öl. I bakgrunden en bok och en kanna. Mannen på bilden betraktar oss lite ur ögonvrån. Han ser nöjd ut. Affischens slogan är formad som en pergamentsrulle som slutar i mannens hand. Texten är lite gammaldags snirklig, fast inte alls omöjlig att utläsa. Vad vill reklamen ge för bild av denna ölsort? Kanske att det är ett öl med gamla anor? Att man får kvalitet i glaset? Via länkarna nedan kommer du till fler av Stora bryggeriets reklamaffischer.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad