Reklam för öl.
Bildkonst
Konstnär: Sjögren, Arthur (1874-1951). Kungliga biblioteket

Stora bryggeriets öl [Konstnärliga affischer No 25]

Den här affischen gör reklam för öl. Reklamen vände sig till öldrickare som levde i slutet på 1800-talet. Bryggeriet som beställde reklamen heter Stora bryggeriet. Det var ett av de största bryggerierna i staden. Det startade 1890 och låg vid Hornsberg på Kungsholmen.

Bilden är en av flera stycken som Stora bryggeriet beställde av ett företag som heter "Konstnärliga affischer". Detta företag hade ambition att göra reklam med kvalitet. Man var inspirerad av affischkonsten i Frankrike, där konstnärer som Henri de Toulouse-Lautrec var en av de mest kända. Här i Sverige anlitade man "riktiga" konstnärer för att få till bilder med konstnärliga kvaliteter.

Affischen föreställer en kvinna som sitter vid ett kafébord. På bordet står ett glas. Kvinnan är klädd i en dräkt med markerad midja. På huvudet sitter en hatt prydd med en fjäderplym. Bilden är kanske den som mest påminner om de franska förebilderna. De kvinnor som konstnären de Toulouse-Lautrec skapade för den parisiska publikem. Här vill kanske konstnären förflytta oss till Paris nöjesvärld?

Konstnären till denna bild heter Arthur Sjögren. Han var en känd illustratör. Han samarbetade bland annat med August Strindberg. Under senare delen av yrkeslivet blev han dessutom bokhistoriker och museiman.

Tyvärr existerade inte företaget "Konstnärliga affischer" mer än några år. Sverige var inte moget för den här typen av färgglad reklam.

Via länkarna nedan kommer du till fler av Stora bryggeriets reklamaffischer.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad