Den här affischen gör reklam för öl. Reklamen vände sig till öldrickare som levde i slutet på 1800-talet. Bryggeriet som beställde reklamen heter Stora bryggeriet. Det var ett av de största bryggerierna i staden. Det startade 1890 och låg vid Hornsberg på Kungsholmen.
Bilden är en av flera stycken som Stora bryggeriet beställde av ett företag som heter "Konstnärliga affischer". Detta företag hade ambition att göra reklam med kvalitet. Man var inspirerad av affischkonsten i Frankrike, där konstnären Henri de Toulouse-Lautrec var en av de mest kända.
Här i Sverige anlitade man "riktiga" konstnärer för att få till bilder med konstnärliga kvaliteter. Denna bild är gjord av Nils Kreuger. Han var på sin tid en mycket känd konstnär. Hans motiv var bland annat svenska landskap. Han målade i olja. Tyvärr existerade inte företaget "Konstnärliga affischer" mer än några år. Sverige var inte moget för den här typen av reklam. Idag reagerar vi inte något speciellt på den här sortens färgglada budskap. På 1890-talet var det däremot något nytt i stadsbilden.
Genom denna bild förflyttas betraktaren till ett annat århundrade än 1800-talet. Kraftkarlen på bilden ser ut att ha stigit ut från 1600-talet. Hatten på svaj och naturligtvis ett skummande glas öl i handen. Under 1600-talet var Sverige en stormakt i Europa. Kanske något som upplevdes som positivt laddat och som man ville utnyttja i denna reklam?
Via länkarna nedan kommer du till fler av Stora bryggeriets reklamaffischer.
Drick stora bryggeriets öl. Konstnärliga affischer No 4.
Om du vill använda konstverket som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange konstnär och år. Du ska också alltid ange var originalkonstverket finns. Om du använder beskrivningen av konstverket som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4717 Hämtad 2023-06-12.
Konstnär
Kreuger, Nils (1858-1930)
Skapad
-
Utgiven av
Generalstabens litografiska sällskap ; Konstnärliga affischer
Objekt-ID
Kungliga biblioteket
-
Om du har frågor om konstverket ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har originalet. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Kungliga biblioteket
CC-BY-NC
Du får använda materialet fritt i undervisning och andra icke-kommersiella sammanhang om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). För annan användning kontakta det museum, bibliotek eller arkiv som har originalet i sina samlingar. Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
-
-
-
-
-
Årskurs7-9
-
-
Uppdaterad