Författaren skriver här om stadens polismästare. Några av dem har inte skött sina jobb, utan gjort sig skyldiga till brott. Framtvingande av bekännelser genom tortyr och förskingring är några av förbrytelserna. Dessutom har de inte fått de straff som brotten motiverar till. Om en vanlig medborgare hade begått liknande brott skulle de ha fått strängare straff, menar författaren. I färskt minne finns de polisskandaler som utspelade sig på 1810-talet. Då var det ett polisbefäl vid namn Wannqvist som hade gjort sig skyldig till polisvåld mot misstänkta.
Sommaren 1838 hade varit orolig. Gatorna fylldes av protesterande människor. Upprördheten var stor mot att en tidningsman, Magnus jakob Crusenstolpe, anklagades och arresterades för majestätsbrott. Förtroendet för rätts- och polisväsendet är därför något rubbat, vilket denna skrift är ett uttryck för. 15 sidor.
Reflexioner öfver Kongl.Polis-kammarens sednare öden och dess siste mästares fall
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Sundborg, Johan Vilhelm (d. 1853)
Skapad
1840
Utgiven av
Elméns och Granbergs tryckeri
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad