En målning som föreställer en öppen plats med några fåglar i förgrunden och en ensam man som tittar på. I bakgrunden hus och människor.
Bildkonst
Konstnär: Lundberg, Robert (1861-1903). Stadsmuseet i Stockholm

"Ottefåglar". Motiv från Gustav Adolfs torg

Konstnär: Lundberg, Robert (1861-1903)
Material och teknik: Olja på duk
Mått i mm: 860x1250

Gustav Adolfs torg en tidig morgon 1891. Några män rumlar hem från krogen. En av dem sträcker sig mot en kvinna i ett försök till kontakt. Den andre drar honom till sig för att gå. I förgrunden står en man klädd i svart med hatt och paraply. Det är författaren och teaterkritikern Daniel Fallström (1858-1937) som fundersamt tittar på några fåglar.

Lite längre bort vid statyn drar en häst ett redskap. Vagnen lämnar efter sig en lång sträng av sand. Sommartid sandades stensatta gator för att inte hästarna skulle halka.

Målningen har titeln "Ottefåglar". Men det är nog inte fåglarna som avses utan de överförfriskade männen. Festen ser ut att ha blivit sen och dagen ljusnar. Ordet ottefågel syftar enligt Svenska Akademiens ordbok på en person som är morgontidig. Gärna skämtsamt.

Det är inte så lätt att känna igen Gustav Adolfs torg eftersom flera byggnader har rivits. Till vänster i målningen ser vi den norra änden av Norrbro och i mitten Helgeandsholmen. Dessa byggnader är idag rivna till förmån för Riksdagshuset. Kyrktornet som sticker upp är Riddarholmskyrkan och det gula huset till höger i målningen är Arvfurstens palats där Utrikesdepartementet huserar idag. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad