Gustav Adolfs torg i riktning mot kungliga slottet flankerat av Arvfurstens palats och Gustav III:s opera
Bildkonst
Konstnär: Martin, Johan Fredrik (1755-1816). Stadsmuseet i Stockholm

Norrmalmstorg (nuv. Gustav Adolfs torg) och Kungl. Slottet med Gamla Norrbro (riven 1797)

Konstnär: Martin, Johan Fredrik (1755-1816)
Material och teknik: akvarellerad konturetsning, på papper
Mått i mm: 440x610

I den här målningen ser vi hur Gustav Adolfs torg såg ut före 1892. Det är två byggnader med likadana fasader som står vända mot varandra. Vi ser också Gamla Norrbro som förband Norrmalm med Helgeandsholmen. Den övergick i en gata som gick ända till Mynttorget i Gamla stan. Mellan Norrbro och Gamla Norrbro ser vi hovstallet. Det revs för att ge plats åt nuvarande Riksdagshuset.

Ryttarstatyn står vänd mot det Kungliga slottet och med Arvfurstens palats till höger och Gustav III:s opera till vänster. Operan ritades av arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz och stod klar 1782. Strax därefter köpte Gustav III:s syster Sofia Albertina det gamla 1600-talspalatset som stod på tomten på andra sidan torget. Hon gav arkitekten Erik Palmstedt i uppdrag att bygga ut palatset och göra en ny fasad mot torget som skulle vara en exakt kopia av operan. Huset stod färdigt 1794. 

Det är bara Arvfurstens palats som finns kvar idag. Den gustavianska operan revs 1892 för att ge plats åt nuvarande Kungliga operan. 

Johan Fredrik Martin var bror till Elias Martin. Han utbildade sig till kopparstickare i England och utförde grafiska blad efter målningar av brodern men även av andra konstnärer som Pehr Hilleström. Åren 1784-87 gjorde Johan Fredrik Martin flera resor i Sverige för att teckna utsikter. 1797 utgav han samlingen Utsigter öfver Stockholm, utförda med etsade konturer, vilka han sedan färglade med akvarell. Dessa sålde han flitigt.

Stadsmuseet har ett flertal av Johan Fredrik Martins akvarellerade etsningar.

 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad