Ritningen visar ett idéskiss till Skärholmstorget från 1964 av trädgårdsarkitekt Gunnar Martinsson. Arkitekten har detaljerat tecknat fram hur han tänker sig torgets stenbeläggning, trädplantering, blomlådor, gatlyktor och dammar med fontäner. Skärholmens centrum invigdes 1968.
Arkitekten har även befolkat det planerade torget med personer som utför ärenden, flanerar, samtalar och rastar hunden. Flera kvinnor bär på kassar. I fonden syns kyrkans klocktorn och till höger Skärholmsgången.
Närmast betraktaren står kafébord och stolar. Vid ett av borden sitter en man med hatt och läser tidningen. Han röker pipa och tar ett glas vin, på bordet ligger också en kamera. Vid ett annat kafébord fikar en kvinna och två män.
Gunnar Martinsson drev eget arkitektkontor och anlitades som landskapsarkitekt för den yttre miljön i Skärholmen. Martinsson har gjort en anmärkning att ritningen lämnades i ”cronaflex” (på plastfilm) till Gatukontoret den 5 februari 1968. Ritningen har därefter fått Gatukontorets parkavdelnings stämpel och godkänts av stadsträdgårdsmästare Holger Blom den 22 februari 1968.
Om du använder ritningen som källa ska du alltid ange arkitekt eller arkitektkontor (om uppgiften finns). Ange också var originalritningen finns och objekt-ID. Om du använder beskrivningen av ritningen som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/8992 Hämtad 2023-06-12.
Arkitekt
Martinsson, Gunnar (1924-2012)
Skapad
20 december 1964
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
SE/SSA/0558 Gatukontorets parkavdelning, volym J:809, ritning NS 67:1364.29
Om du har frågor om den här ritningen ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek där originalritningen finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Du får använda materialet i undervisningssyfte om du anger upphov (konstnär/arkitekt/fotograf/författare). Om du delar eller publicerar materialet offentligt behöver du söka tillstånd av upphovsrättsinnehavaren/hens arvingar. Upphovsrätten gäller fram till och med 70 år efter upphovspersonens död. Därefter är det helt fritt för alla att publicera bilden vidare, men upphovsperson ska alltid anges. All publicering och vidarespridning sker på eget ansvar.