Tryckt artikel om fosterhem av Anna Lindhagen
Text
Författare: Lindhagen, Anna (1870-1941). Stockholms stadsarkiv

Krav på fosterhem - artikel av Anna Lindhagen

I en artikel i ”Tidskrift för Barnavård och Ungdomsskydd” skriver Anna Lindhagen om vilka krav man bör ställa på ett fosterhem för att det ska vara bra för de barn som ska bo där.

Som första punkt i artikeln tar hon upp att barnet behöver känna att de vuxna visar intresse och bryr sig om det. 

”Uppfostraren måste följa med och hålla reda på vad för slags lekar eller förströelser barnet eller ungdomen tar sig för med och unna dem någon tid därtill. I arbetet måste uppfostraren icke blott driva på och fordra utan vägleda och med lämpor försöka få intresse väckt.”

Vidare menade Anna Lindhagen att man, vid upprepade besök på ett fosterhem, fick en uppfattning om hur fosterföräldrarna förhöll sig till barnet. Det märktes bland annat på hur de beskrev barnen, skrev hon. 

Om ”[…] omdömet om barnet gå i följande tonart ’han eller hon duger icke mycket till’ eller ’det är alldeles för lite betalt då de ej kan göra nytta för sig’ då ligger det i öppen dag att det icke är bra.”

Andra viktiga krav som bör ställas på ett fosterhem var, menade Anna Lindhagen, till exempel renlighet och ordning.

”Nu för tiden bör man kunna fordra att känslan för renlighet sammanfaller med en viss grad av hygienisk insikt, såsom att barn måste tvättas, innan de går i säng. Likaså att tandborste begagnas och att denna hålles ren.”

Anna Lindhagen (1870-1941) var en socialdemokratisk politiker som var verksam inom en rad olika områden. Hon var utbildad sjuksköterska och arbetade aktivt för barns rättigheter, bland annat genom att inspektera fosterhem och se till att de var lämpliga för barn. 1931, när artikeln skrevs, var hon föreståndare för Stockholms barnavårdsnämnds utackorderingsavdelning.

Anna Lindhagen var också med och startade koloniträdgårdsrörelsen i Sverige och var mycket aktiv i kampen för kvinnors rättigheter.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad