Handskrivet brev från Emilia Fogelklou till Anna Lindhagen angående hjälp till Finland
Text
Författare: Fogelklou, Emilia (1878-1972). Stockholms stadsarkiv

Brev från Emilia Fogelklou till Anna Lindhagen angående hjälpinsats i Finska inbördeskriget.

I ett brev till Anna Lindhagen skriver Emilia Fogelklou att hon gärna vill bidra till ”Finlandsexpeditionen”, om hon på något sätt kan vara till nytta. 

Så här skriver Emilia Fogelklou i sitt brev: 

26.2.18
Kära fr. Anna Lindhagen!
Kan det i en eventuell Finlandsexpedition av den art till vilken ni tagit initiativet, vara något som hälst bruk för en människa som jag, jag menar med så ringa praktisk utbildning, är det självklart att jag står till disposition. Jag förstår nog att ni är överlupen med förfrågningar från människor, som intet högre önska. Och jag begär ej, att ni skall svara mig, om det ej är så, att jag på något sätt kunde vara till gagn. Men jag vill blott säga, att jag är villig, om något finns som jag duger till. 

Er tillgivna Emilia Fogelklou

Anna Lindhagen (1870-1941) var en socialdemokratisk politiker och samhällsdebattör. Hon var engagerad i en mängd olika frågor, bland annat fredsfrågor, kampen för kvinnors rösträtt, barns rättigheter och koloniträdgårdsrörelsen.

Emilia Fogelklou (1878-1972) var författare, religionshistoriker och pedagog. Även hon var starkt engagerad i fredsarbete. 

Finska inbördeskriget 1918 var ett krig mellan borgerliga ”vita” och socialistiska ”röda” samhällsgrupper. Sverige gav i viss utsträckning stöd till den ”vita” sidan. Tyskland stödde också den ”vita” sidan medan Ryssland stödde den ”röda” sidan. Kriget pågick i januari-maj och den ”vita” sidan segrade. Anna Lindhagen engagerade sig för att ge humanitärt stöd till civilbefolkningen.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad