Omslagsbild Dåligt folk
Litteraturtips
Författare: Johansson, Kjell (f. 1941). Stockholms stadsbibliotek

Dåligt folk / Kjell Johansson

Den här romanen handlar om David. Han växer upp i ett fallfärdigt gammalt trähus mitt i Årstaskogen. Hans pappa dör tidigt och det knäcker Davids mamma psykiskt. I perioder vistas hon på mentalsjukhuset Långbro. Trots att ”farbror” har tagit över pappans plats i familjen, måste David ändå bo på Nyboda barnhem. ”Farbror” är en elak och brutal person som mest gör livet svårt att leva.

   ”Det blir inte bättre av att lipa”, sa farbror. Vad ska jag göra med dig nu då, sa han inte. Men han sa att han skulle sälja mig. Det sa han när vi gick mot Nyboda barnhem där jag skulle stanna tills mamma blev frisk.
   ”Jag vill inte bli såld”, sa jag och kände tårarna komma.
   ”Jag skojade bara”, sa farbror.
   Så otroligt hade det inte förefallit mig, farbror var affärsman, köpte och sålde allt möjligt. Han sålde klockor och kläder och tyger, verktyg och husgeråd, han sålde tavlor av okända mästare, allt sålde han, ingenting var för litet för att göra affärer med. Han packade sina väskor och tog spårvagnen dit han skulle, både till butiker och privatpersoner eller också lastade han sin cykel och for iväg, ibland så långt att han var borta över natten.
   Allt vad farbror kom över handlade han med, så att jag inte genast förstod att han skojade var inte alls konstigt. Jag undrar hur mycket han skulle ha fått för mig, tänkte jag.


225 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad