Omslagsbild Leva sitt liv
Litteraturtips
Författare: Johansson, Kjell (f. 1941). Stockholms stadsbibliotek

Leva sitt liv / Kjell Johansson

Den här romanen börjar på nyårsafton 1946. Det är fest hemma hos familjen Pettersson i Förstaden. Den speciella dagen får de alla unna sig lite gott att både äta och dricka. Annars är det svårt att få ekonomin att gå ihop och lägenheten är alldeles för trång. Livet är hårt för en arbetarfamilj. Tunga arbeten sliter på kroppen och det finns ännu ingen anställningstrygghet. Hopplösheten påverkar alla och det blir ofta bråk och hårda ord. Båda föräldrarna har problem med alkohol och det händer att pappan misshandlar mamman.

Det är en ganska dyster bild som målas upp av invånarna i Förstaden, som är ett lätt maskerat Midsommarkransen. Men det finns också några ljusglimtar i tillvaron, som till exempel cykelutflykten med grannarna en solig söndag eller ett biobesök. Hoppfullt är också att de båda döttrarna får arbete, bryter sig loss och ser en chans till ett bättre liv.

Bokens språk är levande och mustigt. Miljöskildringen är träffande på alla sätt och ger en inblick i hur många människor levde sitt liv i efterkrigstidens Stockholm.

Leva sitt liv är den första boken av två. Den andra delen heter Vinna hela världen. 237 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad