Omslagsbild I en svensk sovstad
Litteraturtips
Författare: Hammenhög, Waldemar (1902-1972). Stockholms stadsbibliotek

I en svensk sovstad / Waldemar Hammenhög

I en svensk sovstad är en samling kåserier om Årsta på 1950-talet. Författaren Waldemar Hammenhög bor där själv och berättar om platsen och dess invånare. Han verkar gilla ”sitt” Årsta, men samtidigt finns det en hel del som han stör sig på, till exempel alla busiga barn. Han tycker att förorterna ”kryllar” av barn medan Stockholms innerstad har blivit ett ”ålderdomshem”.

   Om jag utom de inhemska sextiofyra småbarnen räknar med lekkamrater från andra hus, torde slutsumman röra sig om sjuttiofem till hundra ungar, och det förefaller komma sanningen närmast med tanke på den hop som nu finns samlad omkring, ovanför och nedanför mig. Och det här är en underbart skum, lagom lång trappa med härligt skallande eko. Ute skiner solen grant. I huset finns förvisso också något mörkt cykelstall att leka i, kanske även andra underbara gömslen och prång, dit solen inte når.

   Som sagt, ute skiner vårsolen, och märkligt nog finns det gott om barn också på trottoarerna och körbanorna, mindre däremot på lekplatserna.


Boken är illustrerad med teckningar av Eva Clayton. 110 sidor.

Innehåll
De nya fideikomissarierna
Skuggorna
Äventyr
Litet bo jag sätta vill
Ungar
Väntans tider
Mamma!! Mamma!!
Sovstadens svalor
Jag gick mig ut en afton
Mannen som försvann
Sovstadsfröjder
Gott om tid
Hurra vad vi är bra!

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad