Genomarbetad ritning i tusch och med skulpterade detaljer i guld på transparent papper
Ritning
Arkitekt: Spolén, Ernst (1880 – 1974). Stockholms stadsarkiv

Ernst Spolén - ritning till långbordet i Gyllene salen, Stadshuset

Möbelarkitekten Ernst Spolén ritade praktmöblerna i Gyllene salen. Möbleringen består av ett stort långbord, bords- och väggtaburetter samt stolar med hög rygg. Ritningen till långbordet är från december 1922. Den långa bordsskivan bärs upp av skulpterade lejon.

Bordsskivans plan avbildas högst upp på ritningen. Skivan har ett mönster med figurer som påminner om hällristningar. Därefter visas bordets långsida. Den stora skivan bärs upp av fyra ”lejongavlar”. Längst ner på ritningen avbildas de skulpterade gavlarna, som har två typer av lejonreliefer.

Möbelarkitekten har tecknat konturerna i tusch, skuggat med blyerts och fyllt i de skulpterade detaljerna med guldfärg. Bordet mäter 720 x 140 cm, utfördes i ek och skulpturerna förgylldes. Ernst Spolén ritade också bordstaburetter som ska stå runt bordet och väggtaburetter. Se ritning under "Mer i Stockholmskällan".

Ernst Spolén var anställd vid Stadshusets Ritkontor från 1911 och åren 1916-1919 på ritkontorets avdelning för möbel och textil. Han anlitades därefter som konsult. Textilkonstnären Maja Sjöström utformade textilerna till möbler och gardiner i Gyllene salen. Ernst Spolén och Maja Sjöström samarbetade med många uppdrag i Stadshuset. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad