Utsnitt av skiss som visar den undre delen. Skissen är långsmal, utförd på transparent gulnat papper i tusch, guldfärg, akvarell och gouache i blått och rött/orange. Orientaliskt inspirerat mönster med änglar som spelar och håller fat med mat samt kartuscher i blått.
Ritning
Arkitekt: Sjöström, Maria "Maja" (1868-1961, textilkonstnär). Stockholms stadsarkiv

Maja Sjöström - mönstret "Festens genier" till draperier i Salen Tre Kronor (odaterad skiss)

Mönstret "Festens genier" skapades av Maja Sjöström och användes till de exklusiva sidendraperierna i Salen Tre kronor. Textilkonstnären gjorde flera skisser till motivet, som först var tänkt till gardiner i festsalen Gyllene salen. Skissen har ett långsmalt format, öppna bifogad bild för att se den i sin helhet.

Skissen är utförd i guldfärg, akvarell, gouache och tusch på ett tunt transparent papper. Det sköra pappret har gulnat och gått sönder med tiden. Skissen rengjordes och lagades därför av konservator 2022. Maja Sjöström gjorde flera förslag till mönstret och du kan se fler varianter under "Mer i Stockholmskällan". Skissens guldton är framträdande, medan det slutgiltiga tyget gick mer åt grått och silver. 

Textilkonstnären Maja Sjöström var ansvarig för utformningen av nästan all textil utsmyckning i Stadshuset. Hon anställdes 1916 vid Stadshusets ritkontors avdelning för möbel och textil, kallad ”Afd. MöbeloTextil”. Maja Sjöström utförde stadshusuppdraget mellan åren 1916-1923. Hon flyttade därefter till Italien och var bosatt där fram till sin död 1961. 

Brokaddraperierna till Salen Tre kronor vävdes 1922 av sidenväveriet Luigi Bevilacqua i Venedig. Originaldraperierna blev med tiden slitna och behövde bytas ut. Brokadtyget vävdes på nytt av Dujisheng Silk Weaving Factory i Hangzhou i Kina på 1980-talet, efter Maja Sjöströms originalmönster. Tapetseraren Carl Johansson anlitades att sy och sätta upp de nya draperierna i Salen Tre kronor 1989. 

Vad är brokad?

Exklusiva brokadtyg vävs i siden med inslag av guld- och/eller silvertrådar, och mönstrets olika färger tecknas mot en enfärgad bakgrund. Sidenväveriet Bevilacqua kallade brokadtyget ”lampasso” eller ”broccato” . Namnet brokad härstammar just från italienskans "broccato", som betyder genomstucken.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad