Skiss i tusch, guldfärg, gråblått och detaljer i blått, grönt och ljusrött/orange på tunt transparent gulnat papper som är fästs på ett annat transparent papper. Skissen har varit trasig och lagats av konservator.
Ritning
Arkitekt: Sjöström, Maria "Maja" (1868-1961, textilkonstnär). Stockholms stadsarkiv

Maja Sjöström - mönstret "Festens genier" till Salen Tre kronors draperier (odaterad skiss)

Maja Sjöström utformade nästan all textil utsmyckning i Stockholms stadhus under åren 1916-1923. Mönstret på skissen kallades "Fästens genier" och användes till exklusiva väggdraperier i Salen Tre kronor. Draperityget vävdes i siden av textilfirman Luigi Bevilacqua i Venedig 1922. 

Maja Sjöström har tecknat i tusch och målat med guldfärg, gouache och akvarell på tunt genomskinligt papper. Färgerna går i guld, silvergrått, blått, grönt och orangerött. Stilen verkar vara orientaliskt inspirerad. Mönstrets figurer har änglavingar, spelar musik och håller fat med frukt eller mat. Det sköra pappret har gulnat och gått sönder. Skissen är lagad av konservator och monterad i en skyddande passepartout 2022. 

Mönstret "Festens genier" var tänkt till gardiner i festsalen Gyllene salen, men Stadshusets arkitekt Ragnar Östberg ändrade sig och tyckte inte att de passad till Einar Forseths mosaikutsmyckning. Motivet vävdes istället till brokaddraperier för Salen Tre kronor, som ligger intill festsalen. Skissen ser lite annorlunda ut än det slutgiltiga originaltyget. Under "Mer i Stockholmskällan" finns fler utkast till mönstret.

Maja Sjöström var en framgångsrik textilkonstnär i början av 1900-talet. Flera av hennes tyger vävdes av Luigi Bevilacqua. Maja Sjöström tillbringade långa perioder i Italien för att kontrollera tillverkningen av stadshustygerna och undersöka inköp av marmor till stadshusbygget. Hon flyttade sedan till Italien och var bosatt där resten av sitt liv. Maja Sjöström föddes i Skåne 1868 och var 93 år då hon avled 1961.

Draperierna vävs om i Kina

Bevilacquas originaldraperier i Salen Tre kronor blev slitna med tiden och behövde bytas ut. Det nya sidentyget vävdes på 1980-talet av Dujisheng Silk Weaving Factory i Hangzhou i Kina, efter Maja Sjöströms originalmönster. Tapetseraren Carl Johansson anlitades 1989 att sy och sätta upp de nya brokaddraperierna i Salen Tre kronor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad