Det är en liten klunga människor som har samlats på gårdsplanen utanför Klockhuset på Beckomberga för att dricka ett glas för det nya sjukhuset. Sommaren 1932 är ovanligt sval, en kall vår som övergår i höst redan i slutet av augusti. Ännu finns det inga intagna här, inte förrän om några veckor ska den första patienten anlända. I den lilla gruppen med champagneglas i händerna finns, förutom arkitekten Carl E. Westman, också andra representanter för Medicinalstyrelsen, ett antal läkare, tjänstemän och politiker. Ovanför: enstaka moln över en låg gallfärgad himmel och bara en spridd grönska än så länge. Nyplanterade japanska träd och exotiska buskar sticker upp i jorden här och där, fortfarande späda, outslagna, och liksom desorienterade efter den långa resan över jorden. Det är en grupp av god vilja som står där i det svaga eftermiddagsljuset och firar invigningen av sjukhuset.
Så visualiserar Sara Stridsberg invigningen av det som skulle komma att bli Sveriges största mentalsjukhus. Flera årtionden senare blir Jim en av patienterna, efter ett självmordsförsök. Dottern Jackie, då 12 år, kommer att tillbringa mycket tid på Beckomberga tillsammans med sin far och de andra intagna. Berättelsen vävs fram kring den lilla familjen och blir samtidigt en historia om psykisk ohälsa och psykiatrisk vård under 1900-talet. Romanen är både vacker och poetisk, sorglig och skrämmande. 355 sidor.
Beckomberga : ode till min familj / Sara Stridsberg
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
-
Utgivningsår
2014
Utgiven av
Bonnier
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-0-013509-7 ; ISBN 978-91-0-013509-6 ; ISBN 978-91-7429-467-5 ; ISBN 91-7429-467-9
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Uppdaterad